Eendracht en Excelsior verkennen samenwerking

De Eendracht Hardenberg en Excelsior Bruchterveld hebben elkaar gevonden. Na de zomer starten de muziekverenigingen een verkennende pilot. Het doel is samen muziek te maken als concert-fanfare.

Door Jorinde Brink, Hardenberg/Bruchterveld

Ze zijn geen vreemden van elkaar, de Eendracht en Excelsior. Muzikanten worden weleens uitgewisseld en vorig jaar gaven ze een gezamenlijk kerstconcert. “Ook als besturen zaten we al eens bijeen om te sparren. We kwamen erachter dat we met dezelfde problemen te maken hebben, namelijk de bezetting van het orkest”, zegt Janet Odding-de Haan, secretaris van Excelsior. “Spelen in een fanfare lijkt niet meer hip”, vult Eendracht-voorzitter Rianne ten Brinke-Mink haar aan. “We proberen de jeugd op allerlei manieren enthousiast te maken, maar het levert tot nog toe weinig op.”

Toen De Eendracht op zoek ging naar een nieuwe dirigent werd het idee voor een pilot serieus. “De dirigent van Excelsior solliciteerde bij ons, maar wel met de voorwaarde voor de samenwerking. Hij zag het helemaal voor zich. Hij ziet ons samen groot worden”, vertelt Rianne ten Brinke-Mink.

Pilot
Leden van beide orkesten stemden in. “Dinsdag 30 augustus gaat de proef van start en repeteren we voor het eerst. We kijken rustig hoe het gaat en gaan eerst aan elkaar wennen. De pilot is voor een half jaar. Dan zullen we evalueren en wellicht verlengen we de samenwerking, maar van samensmelten van beide verenigingen is beslist nog geen sprake”, stellen de twee bestuursleden.

Janet: “Het betekent ook niet dat we weg zijn uit Bruchterveld. We zullen daar als Excelsior nog gewoon spelen met Koningsdag en andere activiteiten. We blijven het orkest van het dorp.” Dat de verenigingen bij elkaar passen en elkaar goed aanvullen, is duidelijk.

Identiteit
Allebei fanfares, uit dezelfde gemeente, christelijke identiteit en ook in grootte vergelijkbaar. Dat de repetitieavond van De Eendracht moet worden verplaatst en Excelsior naar Hardenberg moet om te repeteren, nemen ze voor lief. Voor De Eendracht, die voorheen uitkwam in de 2e divisie, betekent de samenwerking straks weer meer spelen voor publiek. “We misten bepaalde secties, wat het ‘op concours gaan’ niet mogelijk maakt. Dan moeten er muzikanten worden ingehuurd wat weer veel geld kost”, zegt Rianne. “Door de pilot hebben we straks weer een vol orkest van tegen de zestig muzikanten, wat prachtig spelen is. Dat wil iedereen.

Een volle bezetting klinkt niet alleen mooi, maar je krijgt er weer nieuwe energie van. Samen kunnen we weer wat moois neerzetten en onszelf weer laten zien.”

Excelsior heeft wel jaarlijks diverse optredens, maar ook daar leeft de wens om met een volle club te spelen. De muziekvereniging werd vorig jaar Nederlands kampioen in de 4e divisie.

De gemeentevlag op 8 oktober is de eerste keer dat De Eendracht Hardenberg en Excelsior Bruchterveld gezamenlijk te beluisteren zijn.