Excelsior wint Gouden Spiker!!

Afgelopen zaterdag 9 mei nam de Chr. Muziekvereniging ‘Excelsior’ uit Bruchterveld deel aan het Gouden Spiker Festival in Ureterp. Excelsior kwam daar als enig niet-Fries fanfare orkest uit in de vierde divisie. Het orkest o.l.v. dirigent Gerben Pol won hier, drie weken na het behalen van het Nederlands Kampioenschap, met een volledig nieuw programma de felbegeerde Gouden Spiker.

 

Het Gouden Spiker Festival, dat dit jaar voor de 20e keer werd georganiseerd, is een concertfestival voor brassbands en fanfares. De orkesten moeten een concertprogramma brengen bestaande uit een mars, een koraal(bewerking), een solowerk en een verplicht gesteld concertwerk. Dit laatste is voor alle orkesten uit dezelfde divisie gelijk en was dit jaar voor de fanfares in de vierde divisie ‘Ave Musica’ van de componist Feike van Tuinen. Het optreden wordt blind gejureerd (d.w.z. de juryleden zitten achter een gordijn en hebben geen zicht op het podium) door in dit geval de heren Erik van der Kolk en Klaas van der Woude. Er zijn geen punten te verdienen zoals bij een concours maar er zijn een drietal prijzen te behalen: die voor de beste uitvoering van het verplichte werk, voor de beste solist en voor het beste totaalprogramma.
Excelsior mocht als vierde van de zeven fanfares het podium betreden. Zij opende haar optreden met een goede uitvoering van de mars The Vanished Army van K.J. Alford. Daarna was het de beurt aan Arne Schepers voor het solowerk. Op trompet speelde hij, met begeleiding van het orkest, Rhapsody van André Waignein. Een uitdaging voor beide, want dit stuk is geplaatste in een hogere divisie en is dus moeilijk. Arne speelde het werk fantastisch en na afloop van zijn optreden klonk er enthousiast applaus en gefluit vanuit de zaal. Het optreden werd voortgezet met het St. Florian Choral van Thomas Doss. In tegenstelling tot beide voorgaande werken was de orkestklank hierbij tijdens het hele werk prachtig rond en warm. Opnieuw oogstte Excelsior een bewonderend applaus vanuit de zaal. Het optreden werd afgesloten met het verplichte ‘Ave Musica’.

 

Toen om 21.00 uur alle orkest uit de 4e en 3e divisie hun optredens hadden afgerond, volgde er een galaconcert door fanfare ‘Emergo’ uit Castricum o.l.v. Erik van der Kolk met als gastsolist de trompettist/bugelist Loet van der Lee. De inmiddels bomvolle zaal genoot van de muziek die zij ten gehore brachten.
Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Die pakte voor Excelsior fantastisch uit. Arne Schepers werd uitgeroepen als beste solist van de vierde divisie. Hij ontving uit handen van de organisatie een beker. De uitvoering van het verplichte werk werd door de jury gewaardeerd met de 2e plek. Voorzitter Gerdien Veurink ontving hiervoor een zilveren bokaal. Voor het totaalprogramma mocht Gerdien nogmaals het podium beklimmen, want hier won Excelsior de hoofdprijs, de Gouden Spiker.

 

Dat er zo kort na het Nederlands Kampioenschap zo goed gepresteerd zou worden was wel gehoopt, maar door de korte voorbereidingstijd misschien niet door iedereen verwacht. Al met al een enorme opsteker voor dirigent Gerben Pol en Excelsior Bruchterveld!

DSC_4150

 

DSC_4392

 

DSC_4153

Excelsior wint Gouden Spiker!!

Afgelopen zaterdag 9 mei nam de Chr. Muziekvereniging ‘Excelsior’ uit Bruchterveld deel aan het Gouden Spiker Festival in Ureterp. Excelsior kwam daar als enig niet-Fries fanfare orkest uit in de vierde divisie. Het orkest o.l.v. dirigent Gerben Pol won hier, drie weken na het behalen van het Nederlands Kampioenschap, met een volledig nieuw programma de felbegeerde Gouden Spiker.

 

Het Gouden Spiker Festival, dat dit jaar voor de 20e keer werd georganiseerd, is een concertfestival voor brassbands en fanfares. De orkesten moeten een concertprogramma brengen bestaande uit een mars, een koraal(bewerking), een solowerk en een verplicht gesteld concertwerk. Dit laatste is voor alle orkesten uit dezelfde divisie gelijk en was dit jaar voor de fanfares in de vierde divisie ‘Ave Musica’ van de componist Feike van Tuinen. Het optreden wordt blind gejureerd (d.w.z. de juryleden zitten achter een gordijn en hebben geen zicht op het podium) door in dit geval de heren Erik van der Kolk en Klaas van der Woude. Er zijn geen punten te verdienen zoals bij een concours maar er zijn een drietal prijzen te behalen: die voor de beste uitvoering van het verplichte werk, voor de beste solist en voor het beste totaalprogramma.
Excelsior mocht als vierde van de zeven fanfares het podium betreden. Zij opende haar optreden met een goede uitvoering van de mars The Vanished Army van K.J. Alford. Daarna was het de beurt aan Arne Schepers voor het solowerk. Op trompet speelde hij, met begeleiding van het orkest, Rhapsody van André Waignein. Een uitdaging voor beide, want dit stuk is geplaatste in een hogere divisie en is dus moeilijk. Arne speelde het werk fantastisch en na afloop van zijn optreden klonk er enthousiast applaus en gefluit vanuit de zaal. Het optreden werd voortgezet met het St. Florian Choral van Thomas Doss. In tegenstelling tot beide voorgaande werken was de orkestklank hierbij tijdens het hele werk prachtig rond en warm. Opnieuw oogstte Excelsior een bewonderend applaus vanuit de zaal. Het optreden werd afgesloten met het verplichte ‘Ave Musica’.

 

Toen om 21.00 uur alle orkest uit de 4e en 3e divisie hun optredens hadden afgerond, volgde er een galaconcert door fanfare ‘Emergo’ uit Castricum o.l.v. Erik van der Kolk met als gastsolist de trompettist/bugelist Loet van der Lee. De inmiddels bomvolle zaal genoot van de muziek die zij ten gehore brachten.
Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Die pakte voor Excelsior fantastisch uit. Arne Schepers werd uitgeroepen als beste solist van de vierde divisie. Hij ontving uit handen van de organisatie een beker. De uitvoering van het verplichte werk werd door de jury gewaardeerd met de 2e plek. Voorzitter Gerdien Veurink ontving hiervoor een zilveren bokaal. Voor het totaalprogramma mocht Gerdien nogmaals het podium beklimmen, want hier won Excelsior de hoofdprijs, de Gouden Spiker.

 

Dat er zo kort na het Nederlands Kampioenschap zo goed gepresteerd zou worden was wel gehoopt, maar door de korte voorbereidingstijd misschien niet door iedereen verwacht. Al met al een enorme opsteker voor dirigent Gerben Pol en Excelsior Bruchterveld!

DSC_4150

 

DSC_4392

 

DSC_4153